mondzorgtjalklaan

Tandplaque en Tandsteen

Plak- en tandsteenbeheersing zijn twee belangrijke aspecten van mondhygiëne. Mensen halen plak en tandsteen vaak door elkaar en weten niet wat de samenhang is tussen deze begrippen. Hier kunt u lezen wat het verschil is tussen plak en tandsteen en hoe u uw mondhygiënegewoonten aanpast om beide te helpen bestrijden.

 

Plak

Plak is een kleverig, kleurloos laagje bacteriën dat zich voortdurend opbouwt op de tandoppervlakken. Speeksel, voedingsstoffen en vloeistoffen vormen de andere ingrediënten van deze aanslag die zich op de tanden, maar ook langs, en in de tandvleesrand afzet.

Plak kan de basis zijn van verkleuringen van de tanden en kiezen en is ook de belangrijkste risicofactor van tandvleesontsteking. Plakbestrijding is levenslang de basis van een goede mondhygiëne. Plak kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van gaatjes, die uw gebit nog verder verzwakken.

Plak kan zich vier tot twaalf uur na het poetsen al op de tanden af gaan zetten. Daarom is het zo belangrijk om minstens tweemaal per dag te poetsen en dagelijks te flossen. Hoewel tandenpoetsen belangrijk is, is poetsen alleen niet genoeg. Vergeet niet om ook dagelijks te flossen om die moeilijk te bereiken plekjes tussen uw tanden en kiezen te reinigen om plakopbouw te voorkomen.

Tandsteen

Tandsteen is een harde aanslag op de tanden die kleurstoffen aantrekt waardoor verkleuringen kunnen ontstaan. Calcium en fosfaten gaan een verbinding aan en waardoor kristallen worden gevormd op de tandoppervlakken. Deze calciumfosfaatkristallen in de plak worden hard en vormen zo tandsteen. Bepaalde soorten chemische stoffen, zogenaamde pyrofosfaten, helpen tandsteenopbouw te beperken door de groei van kristallen op de tandoppervlakken te stoppen en te voorkomen dat zich nieuwe kristallen vormen. Er zijn tandpasta"s die deze stoffen bevatten en dus de aanschaf waard kunnen zijn. Tandsteen hecht zich zeer stevig aan de tanden en kan uitsluitend door een professionele gebitsreiniging verwijderd worden. Bovendien kan tandsteen het verwijderen van nieuwe plakbacteriën bemoeilijken waardoor mogelijk verdere problemen ontstaan.

Mondhygiëne ter bescherming

Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen. Er zijn veel individuele verschillen in ontvankelijkheid en weerstand. Veel mensen hebben er sneller last van naarmate ze ouder worden. Dat betekent dat u, naarmate u ouder wordt, steeds zorgvuldiger aandacht aan uw mondhygiëne moet besteden. Er zijn echter verschillende manieren om uw mondverzorgingsgewoonten aan te passen om uw gebit tegen plak- en tandsteenopbouw te helpen beschermen.

  • Laat uw gebit om de zes maanden, of zelfs vaker als uw tandarts of mondhygiënist dit aanraadt, professioneel reinigen.
  • Poets uw tanden met een tandpasta die pyrofosfaat bevat; dit hecht aan de tandoppervlakken en blokkeert de vorming of groei van tandsteenkristallen.
  • Kies een tandpasta met natriumhexametafosfaat: een pyrofosfaat speciaal ontwikkeld om niet alleen tandsteenvorming tegen te gaan, maar ook om de hechting van kleurstoffen te bemoeilijken zodat de tanden witter blijven en om tegen toekomstige verkleuringen te beschermen.