mondzorgtjalklaan

Gingivitis

Tandvleesontsteking is een aandoening die ontstaat ten gevolge van tandplak in de overgangslijn tussen de tand en het tandvlees. De aandoening kan nare gevolgen hebben als ze niet tijdig wordt behandeld.

Symptomen
Wie last heeft van tandvleesontsteking zal verschillende klachten ondervinden. Het tandvlees zal roder kleuren, vooral langs de randen. Normaal gezond tandvlees is lichtroze van kleur, ontstoken tandvlees krijgt een rode kleur. Het tandvlees kan ook gezwollen zijn en glanzen. Ontstoken tandvlees zal sneller bloeden, bijvoorbeeld bij het tanden poetsen. Sommige patiënten ervaren ook pijn, en een slechte adem of smaak in de mond.

De oorzaak
De oorzaak van tandvleesontsteking of gingivitis is tandplak, vooral in de overgangslijn tussen de tanden en het tandvlees. Als het tandplak lang blijft zitten, zal het de ontsteking veroorzaken, omdat het verandert in tandsteen. Tandsteen kan niet zo eenvoudig verwijderd worden, dus blijft het zitten en is het een broeihaard voor bacteriën.

Sommige factoren, zoals zwangerschap en diabetes, kunnen de kans op een tandvleesontsteking vergroten. Diabetespatiënten en zwangere vrouwen zullen dus extra aandacht moeten besteden aan hun mondhygiëne om een ontsteking te vermijden.

Ook het gebruik van geneesmiddelen kan tandvleesontsteking bevorderen. Sommige geneesmiddelen remmen de speekselproductie, terwijl speeksel zorgt voor het verminderen van bacteriën in de mond. Minder speeksel leidt dus tot meer bacteriën en een hoger risico op gingivitis. Andere medicijnen, bijvoorbeeld tegen epilepsie, stimuleren de groei van het tandvlees waardoor het grondig reinigen van de tanden moeizamer gaat, en er meer tandplak op het gebit blijft zitten.

Naast tandplak zijn er nog een aantal oorzaken van tandvleesontsteking, die echter in mindere mate voorkomen: een ingeklemd gebitselement, een schimel- of virusinfectie of vitaminetekort kunnen aan de basis liggen van gingivitis.

Sommige patiënten krijgen tandvleesontsteking naar aanleiding van een allergische reactie op tandpasta, kauwgom of tandheelkundige producten zoals vullingen.


Behandeling
Allereerst kan tandvleesontsteking vermeden worden door een goede mondhygiëne: 2 maal per dag grondig de tanden poetsen en daarbij aandacht schenken aan de overgang van de tanden naar het tandvlees kan veel problemen voorkomen. Ook de zone tussen 2 tanden verdient uw aandacht, reinig deze regelmatig met flosdraad.

Tandsteen, verharde tandplak, moet verwijderd worden door de tandarts. Bij tandvleesontsteking zal de tandarts alle tandplak en tandsteen van het gebit verwijderen. Eventueel moet nadien een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruikt worden om de mond grondig te ontsmetten.


Gevolgen van tandvleesontsteking
Tandvleesontsteking kan in verregaande vorm nare gevolgen hebben. De gingivitis kan overgaan in parodontitis, een diepere ontsteking die niet alleen het tandvlees, maar ook het onderliggende bot aantast. Dit bot zorgt voor het vasthouden van de tanden, en als het aangetast wordt zullen de tanden losser komen te staan.

Tandvleesontsteking: gingivitis kan leiden tot parodontitis
Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Als u de symptomen van gingivitis negeert, omdat u ze niet herkent of omdat u liever niet naar de tandarts wilt gaan, zal het probleem waarschijnlijk toenemen. Als gingivitis niet behandeld wordt, kan het verergeren tot parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking waarbij ook het steunweefsel (kaakbot) rond de tand of kies ontstoken is. Parodontitis is al een ernstige aandoening, maar verschillende klinische onderzoeken hebben aangetoond dat parodontitis uw kans op een beroerte of hartaanval kan verhogen, hoewel andere studies een dergelijk verband niet aantoonden. Dit is weer een voorbeeld van de invloed van de mondhygiëne op de algehele gezondheid.

Als u parodontitis hebt, kan de ontsteking van uw tandvlees te ernstig zijn om met één gebitsreiniging behandeld te worden. Het kan nodig zijn dat u naar een parodontoloog gaat, die gespecialiseerd is in het behandelen van gevorderde tandvleesontsteking. Als de afstand tussen de tanden en het tandvlees 5 mm of minder is zal de parodontoloog of de mondhygiënist het probleem behandelen met een combinatie van scalen (het verwijderen van tandsteen en plak) en rootplaning (het gladmaken van het oppervlak van de tandwortels om te helpen voorkomen dat zich opnieuw tandsteen opbouwt). Als de afstand tussen uw tanden en tandvlees echter groter is geworden dan 5 mm, is soms een chirurgische ingreep noodzakelijk.

Hoe uw tandvleesontsteking ook behandeld wordt, het is belangrijk om de mondverzorgingsgewoonte van minstens tweemaal per dag poetsen en minstens eenmaal per dag flossen aan te houden, afhankelijk van de instructies van uw tandarts of specialist.

Nog een reden om tandvleesontsteking te voorkomen? Zwangerschap. Onderzoeken hebben aangetoond dat zwangere vrouwen met parodontitis meer kans hebben op een te vroeg geboren baby dan vrouwen met gezond tandvlees.